Informatie

Dit jaar geen inzameling taxus snoeisel op de Zeeuwse milieustraten

Voor het eerst sinds jaren wordt op de Zeeuwse milieustraten geen taxus snoeisel apart ingezameld.

Het snoeisel, dat de basisgrondstof voor chemotherapie bevat,

wordt dit jaar niet meer opgehaald door de gespecialiseerde bedrijven in opdracht van de farmaceutische industrie.

Er is dus geen afzet mogelijk, waardoor gescheiden inzameling is gestaakt. 
Inzamelbedrijven

De afgelopen jaren werd taxus snoeisel apart ingezameld op de milieustraten en opgehaald door een gespecialiseerd inzamelbedrijf. Dit inzamelbedrijf is hiermee helaas gestopt, omdat de farmaceutische industrie vanaf dit seizoen wil weten waar het snoeisel precies vandaan komt. Bronvermelding is een belangrijke eis en daar kan op collectieve inzamelpunten zoals de milieustraten volgens het inzamelbedrijf niet aan worden voldaan. De ZRD heeft geprobeerd met een ander inzamelbedrijf afspraken te maken, maar dit bedrijf is niet in staat om in Zeeland het taxus snoeisel op te halen. Volgens de inzamelbedrijven is er ook veel minder vraag bij de groendrogerijen naar taxus snoeisel vanuit de farmaceutische industrie. 

 

Ondersteuning goede doelen

Met de vergoeding die voor de aparte inzameling voor taxus snoeisel werd ontvangen konden Zeeuwse gemeenten een lokaal goed doel met betrekking tot kankerbestrijding ondersteunen. Die vergoeding is doordat er geen aparte inzameling meer mogelijk is helaas komen te vervallen.

 

Waardevol voor farmaceutische industrie

Taxus snoeisel is erg waardevol omdat in de jonge scheuten van de taxus baccata de stof baccatine zit, een basisgrondstof voor chemotherapie in de strijd tegen kanker. Taxus baccata komt enkel voor in West-Europa. In Nederland is taxus veel voorkomend en daarom uitermate geschikt om baccatine te winnen.


Terug naar overzicht