Informatie

Textielinzamelaar Sympany laat Zeeuwse gemeenten in de steek

Een groot deel van de Zeeuwse gemeenten had een contract met textielinzamelaar Sympany. Dit bedrijf heeft haar contracten in Zeeland per 1 januari 2020 eenzijdig opgezegd. Veel Zeeuwse gemeenten moesten op zoek naar een nieuwe textielinzamelaar. Die is ook gevonden, Curitas onderdeel van Boer Group. De overgang tussen de textielinzamelaars verloopt niet geheel vlekkeloos waardoor er, met uitzondering van de Zeeuwse milieustraten, tijdelijk op veel plaatsen in Zeeland geen textielcontainers beschikbaar zijn.   


Textielbranche in problemen

De verwerking van gescheiden ingezameld textiel is in problemen. De Vereniging Herwinning Textiel (VHT) heeft afgelopen zomer een brandbrief geschreven aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat over de afgenomen kwaliteit van het in Nederland ingezamelde textiel. Dit komt onder andere door wijzigingen in het inzamelsysteem, waardoor er fors meer verontreiniging in de textielcontainers wordt aangetroffen. Volgens de textielinzamelaars ligt dit gemiddeld tussen de 12,5% en 15% en dit zou komen door o.a. het gebruik van ondergrondse textielcontainers of vrij toegankelijke containers op locaties waar burgers te maken krijgen met DIFTAR of laag frequent inzamelen. Daarnaast is het overheidsbeleid erop gericht om ook kapot en versleten textiel in te zamelen, waardoor het aandeel waardevol textiel is gedaald. Tevens is de kwaliteit van het ingezamelde textiel gedaald, omdat er veel zogenaamde ‘fast fashion’ wordt ingezameld. Collecties van slechte kwaliteit textiel, die geproduceerd worden in lagelonenlanden en tegen bodemprijzen in Nederland worden verkocht. Volgens de textielbranche zijn de meeste textielcontracten verliesgevend en daarom opgezegd. Dat heeft ook Sympany gedaan.


Nieuwe textielinzamelaar

Namens de Zeeuwse gemeenten heeft ZRD een nieuwe textielinzamelaar gezocht en gevonden. Curitas onderdeel van Boer Group neemt de textielinzameling in een groot deel van Zeeland over (Borsele, Kapelle, Hulst, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland, Sluis, Tholen, Veere en Vlissingen). In de gemeenten Goes, Noord-Beveland en Middelburg zal Reshare/Leger des Heils de inzameling nog tenminste een jaar blijven verzorgen. Terneuzen heeft eigen textielcontainers en een doorlopend contract met ANS Trading in Wachtebeke.

 

Tijdelijk zonder containers

Omdat het in 9 gemeenten en op de milieustraten over ca. 200 textielcontainers gaat is het wisselen van textielinzamelaar een behoorlijke operatie. Waar voorheen, bij de wisseling tussen Reshare/Leger des Heils en Sympany goede afspraken konden worden gemaakt over een vloeiende overgang is dit nu helaas bij Sympany niet mogelijk gebleken. Curitas heeft splinternieuwe containers voor de Zeeuwse gemeenten besteld, maar te maken met een levertijd van enkele weken. Sympany wilde daar helaas niet op wachten en heeft deze week al haar containers van straat gehaald. Burgers wordt gevraagd het textiel nog enkele weken op te sparen en het daarna pas in de nieuwe textielcontainers te doen. Iedereen die echt niet kan wachten, kan terecht op de Zeeuwse milieustraten van de ZRD.

Terug naar overzicht