Milieustraten

Afvalstromen op de milieustraat

 1. Asbest

  Asbest is een natuurproduct dat schadelijke vezels bevat. Asbest komt vaak voor in dakplaten, oude vinylvloerbedekking, rookgasafvoer, etc. Omdat het schadelijke vezels bevat is het belangrijk voorzichtig met het afval om te gaan en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.


  Wist je dat…

  Asbest jarenlang geprezen werd om zijn goede eigenschappen? Asbest is brandwerend, sterk, slijtvast, het isoleert goed en was goedkoop. Tot 1993 werd het dan ook veelvuldig gebruikt.  Asbest herkennen

  Niet alle asbest is even gevaarlijk. Er is een verdeling te maken tussen hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest. Bij de eerste variant zijn alle vezel stevig aan elkaar verbonden denk bijvoorbeeld aan asbestcement of lijm.

   

  Niet-hechtgebonden asbest is (zoals de naam al doet vermoeden) asbest dat niet goed gehecht is. Denk hierbij aan zachtboard platen of vloerzeil. Deze vorm van asbest is veel gevaarlijker omdat de vezels sneller loskomen. Het is dan ook zeer belangrijk om asbestplaten niet te breken.

   

  Asbest is niet altijd even makkelijk te herkennen. De kleur van asbest zelf kan wit, blauw of bruin zijn, maar het materiaal waarin het verwerkt is, kan alle kleuren hebben. Op basis van kleur is dus niet vast te stellen of het om asbest gaat. Asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur, maar dit is vaak lastig te zien, met name als het verwerkt is in ander materiaal.

   

  De leeftijd van het materiaal kan wel iets zeggen over of er asbest in kan zitten. Producten met niet-hechtgebonden asbest mochten vanaf 1983 niet meer verkocht worden. Hechtgebonden asbest is vanaf 1993 verboden.

   

  Asbest herkennen in golfplaten

  Waar het in de meeste gevallen dus gokken is of er wel of geen asbest in is verwerkt, kun je dit bij golfplaten wel controleren. Op de golfplaat staan namelijk letters.

   

  Golfplaten bevatten géén asbest bij de letters: NT, AF, AFM, NA, AP of AV

  Golfplaten bevatten wél asbest bij de letters: AT, NF, CAF  Wat gebeurt er met de ingeleverde asbest

  Het asbest van de milieustraat wordt gecontroleerd gestort. Dit gebeurt op een stortplaats in een apart asbestdepot. De asbest wordt daar direct afgedekt om verspreiding van de schadelijke vezels te voorkomen.


  Hoe?

  Asbest kun je in een aparte container aanbieden op de milieustraat. Er  wel een aantal stappen die je dient te volgen om asbest af te kunnen voeren naar de milieustraat:

  • Haal bij de gemeente een bewijs van melding of een sloopmelding. Vraag bij de gemeente ook na welke van toepassing is.
  • Je kunt het benodigd verpakkingsmateriaal tegen betaling aanschaffen op de milieustraat. Zorg ervoor dat je van te voren op de hoogte bent van de afmetingen en het aantal platen.
  • Het asbest verpakken middels het verpakkingsmateriaal. Het asbest dient dubbel doorzichtig verpakt te zijn. De pakketten dien je zelf te lossen op de milieustraat.
  • Wanneer je verpakt asbest komt lossen bij de milieustraat dien je dit te melden bij de beheerder.

  LET OP:

  Op de milieustraat Kapelle is er geen mogelijkheid om asbest af te voeren. Je kunt hiervoor naar de milieustraat Goes of Reimerswaal.


  Veiligheidstips

  • Informeer je buren voordat je gaat beginnen.
  • Draag beschermende kleding zoals een wegwerpoverall met handschoenen. Deze kunnen afgevoerd worden met de asbesthoudende platen.
  • Draag een stofmasker type P3.
  • Maak vooraf de ruimte waar je de asbest verwijdert leeg en schoon. Hierdoor kan de ruimte na het verwijderen goed schoongemaakt worden.
  • Maak het asbesthoudende materiaal vooraf goed nat. Dit voorkomt verspreiding van vezels in de omgeving.
  • Gebruik passende sleutels om schroeven e.d. te verwijderen.
  • Stoot het materiaal niet en schuif het niet over elkaar waardoor vezels vrij kunnen komen.
  • Sla het materiaal (tijdelijk) op zonder dat het beschadigd.
  • Zorg ervoor dat er geen asbest blijft zitten zoals stukjes en boorsels achter bijvoorbeeld balken of randjes. Veeg dit op en voer het ook af als asbesthoudend materiaal. Er zijn speciale stofzuigers voor.
  • Veeg de (lege) vloer goed schoon.
  • Voer het afval af als asbesthoudend materiaal.
  • Als de werkzaamheden zijn afgerond is het verstandig om te douchen.
  • Vraag om een bewijs als je de platen hebt ingeleverd zodat je kunt aantonen dat de platen op een juiste manier zijn afgevoerd.

  LET OP:

  Indien een milieustraat beheerder materiaal waarneemt dat ‘asbest verdacht’ of ‘asbest gelijkend’ is, zal dit als zijnde asbest worden behandeld.

  Je mag het materiaal dan niet lossen zonder registratie en verpakkingsmateriaal. 2. Autobanden met of zonder velg

  Oude of kapotte autobanden kun je (met of zonder velg) inleveren bij de milieustraat. In autobanden zitten grondstoffen die voor nieuwe producten gebruikt kunnen worden.

  De banden worden verwerkt tot kleine stukjes (shreds). De shreds worden vervolgens verder verwerkt tot staal en chips (kleine stukjes rubber met linnen)

  Al deze shreds en chips gaan daarna naar de granuleerindustrie voor verdere verwerking.


  Wist je dat…

  Autobanden niet alleen uit rubber bestaan? Naast rubber bevatten ze ook, staal en textiel. Allemaal grondstoffen die gerecycled kunnen worden.


  Het granulaat wordt gebruikt voor de productie van speelmatten, sportvloeren, speeltoestellen en het wordt verwerkt in het wegdek.  Het linnen wordt gebruikt in de verbrandingsindustrie.


 3. Bouw EPS

  EPS (beter bekend als piepschuim) is een isolatiemateriaal dat ook veel andere toepassingen kent. EPS heeft waardevolle eigenschappen: het is licht, isolerend, schokabsorberend, sterk en vorm- en drukvast. Het bestaat voor 98 procent uit lucht en maar voor twee procent uit kunststof. Er is dus weinig grondstof nodig om een verpakking of isolatieplaat te maken. EPS is 100 procent recyclebaar. De producenten van EPS stimuleren hoogwaardige recycling van EPS.

  Verpakkingspiepschuim kan al sinds 2020 op al onze milieustraten apart worden aangeboden.
  Vanaf januari 2022 kan op de milieustraat in Terneuzen ook bouw EPS apart worden ingeleverd.


  Waarom kan bouw EPS niet bij verpakkingspiepschuim?

  Tot 2015 werd aan bouw EPS de stof HBCD toegevoegd. Deze brandvertragende stof werd in 2013 als verontreinigend geclassificeerd en mag sinds 2015 niet meer gebruikt worden.

  Omdat de HBCD eerst uit met materiaal gefilterd moet worden, is het recycleproces anders dan het verpakkingspiepschuim.

   

  Het bouw EPS dat na 2015 is geproduceerd zou daarmee technisch gezien wel in de piepschuim container mogen, maar om het voor u gemakkelijker te maken kiezen we ervoor om al het bouw EPS in een aparte container in te zamelen.

   


  Voorwaarden

  Het materiaal moet schoon zijn van restmaterialen (PUR, lijmen, plastics, folie, betonresten). Daarnaast mag het niet sterk vervormd zijn. Er mogen geen sterke geuren aan het materiaal zitten. Als laatste willen wij graag dat het materiaal droog is.


 4. Destructieafval

  Destructieafval is een verzamelnaam voor gestorven huis- en gezelschapsdieren. Indien je het dier niet wil/kan begraven of cremeren, kun je deze aanbieden op de milieustraat in het gekoelde destructiedepot.


  Wist je dat…?

  Wanneer je een overleden huisdier naar de milieustraat brengt, deze wordt verwerkt tot (bio)brandstof?


  Wat is destructie?

  Nadat het dier is achtergelaten in het destructiedepot op de milieustraat, wordt het opgehaald door Rendac. Dit is het enige bedrijf in Nederland dat een vergunning heeft om dode dieren en dierlijk afval te verwerken.

  De dieren worden in een vrachtwagen naar de destructor gebracht voor verwerking en verbranding. Van het overgebleven materiaal worden (bio)brandstoffen geproduceerd.


  Begraven

  Het is toegestaan je huisdier te begraven in eigen tuin of op eigen grond. Dode dieren vormen echter een risico voor de volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Leg het dier daarom in een kartonnen doos of wikkel het in papier of linnen. Begraaf het daarna tenminste 75 centimeter diep.
 5. Elektrische apparaten

  Hieronder vallen alle elektrische apparaten met een stekker of batterij. Je kunt daarbij denken aan: koelkasten, (af)wasmachines, ovens, televisies, telefoons, stereo-installaties, computers, stofzuigers, koffiezetapparaten, boormachines, fitnessapparaten en medische hulpmiddelen.

  Waarom apart inzamelen

  Er zijn een aantal redenen om E-waste apart in te zamelen en het gecontroleerd te recyclen.

  1. De meeste materialen uit dit afval kan opnieuw gebruikt worden, denk aan ijzer, koper, glas en kunststof.
  2. Schadelijke stoffen uit dit afval worden veilig verwijderd zodat deze de volksgezondheid en het milieu niet kunnen schaden.
  3. Verantwoorde recycling zorgt ervoor dat de oude apparaten niet in ontwikkelingslanden terecht komen. Hier zijn geen regels voor gezondheids- en milieuomstandigheden.

  E-waste kun je op alle Zeeuwse milieustraten inleveren. De elektrisch apparaten worden in drie verschillende categorieën ingezameld, namelijk:

  -        Grote apparaten (zoals koelkasten en wasmachines)

  -        Kleine apparaten (zoals telefoons en boormachines)

  -        Platte beeldschermen


  Wist je dat…

  Platte beeldschermen vaak kwik bevatten? Wanneer de beeldschermen breken kan dit vrijkomen, dit is schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Platte beeldschermen worden daarom in een aparte bak ingezameld.  De containers met het elektrisch apparatuur worden naar een sorteercentrum gebracht. Daar wordt de container leeg gehaald en alle apparatuur op soort gesorteerd. Na sortering wordt de apparatuur naar erkende bedrijven gebracht om het zoveel als mogelijk te recyclen.


  LET OP:

  Gooi geen losse (lithium)batterijen in de e-waste container. Deze zijn brandgevaarlijk. Losse batterijen kun je weggooien bij het KCA depot.


 6. Flessenglas

  Verpakkingsglas zijn glazen potten en flessen die in de glasbak thuishoren. Denk hierbij aan glazen drankflessen en conservenpotjes.

   

  Verpakkingsglas bestaat echter niet alleen uit potjes en flessen die je in de supermarkt koop. Al het glazen verpakkingsmateriaal mag in de glasbak. Ook glazen verpakkingen van cosmetica, parfum of medicijnen.

  Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de milieustraat.

   

  Het flessenglas wordt ingezameld in een glasbak met drie gescheiden compartimenten. Op deze manier worden drie kleuren glas gescheiden ingezameld, namelijk: wit, groen en bruin.


  ‘’Kleur gescheiden glas komt uiteindelijk toch allemaal op 1 hoop terecht’’

  Dit is een fabeltje. Het groene, witte en bruine glas blijft gescheiden wanneer de glasbak wordt geleegd. Bij lediging worden de gescheiden glasstromen in een driecompartimenten inzamelcontainer geledigd.


  De verschillende kleuren glas worden vervolgens apart verwerkt tot nieuw glas. Van dit nieuwe glas worden weer nieuwe flessen en potten gemaakt. 

  Glas kan oneindig gerecycled worden. Het apart inzamelen van glas bespaard dus grondstoffen en energie en dat is weer goed voor het milieu.

   

  Je kunt het verpakkingsglas kwijt in verschillende boven en ondergrondse containers verspreid over jouw gemeente. Vaak staan deze bij supermarkten.

  Op al onze milieustraten zijn ook glasbakken te vinden.


 7. Frituurvet / Plantaardige oliën

  Gebruikt frituurvet of olie lever je natuurlijk in. Giet het terug in de verpakking of in een plastic fles en lever het in bij de milieustraat.

   

  Frituurvet of olie kan prima gerecycled worden. Wanneer we het vet gewoon weggooien komt dit uiteindelijk terecht in het riool of het in restafval. Beide zijn niet wenselijk.

  • Frituurvet/olie dat in het riool terecht komt veroorzaakt verstoppingen. Het verhelpen van deze verstoppingen is een enorme kostenpost voor de gemeenten.
  • Frituurvet/olie dat in het restafval terecht komt gaat de verbrandingsoven in. De verbranding kost geld én is schadelijk voor het milieu.

  Inleveren

  Giet het oude frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Je kan een trechter gebruiken. Zorg er wel even voor dat je frituurvet afgekoeld is. Vast frituurvet laat je afkoelen tot ca. 100 graden Celsius, voordat je het in een plastic fles giet.

  Denk ook aan restjes olie van bijvoorbeeld een potje fetakaas of een blikje tonijn.
  Niets gaat verloren

   

  Frituurolie wordt omgezet in biobrandstof, frituurresten worden gebruikt voor biogas, andere afvalstromen zoals plastic worden gewassen, gesorteerd en ook gerecycled.

  De biobrandstoffen zorgen voor minder CO2 uitstoot en zelfs voor minder uitstoot van fijnstof. Naast de productie van biobrandstoffen worden de vetten en oliën ook gebruikt om halffabricaten te maken voor de cosmetische industrie

   

  Op al onze milieustraten vind je gele Olio boxen waar je de flessen oude olie/vet kunt weggooien.

 8. Gips

  Gipsafval bestaat uit gipsplaten, gipsblokken, gipspoeder en andere producten die uit gips bestaan. Ook de papieren coating op gipsplaten hoort hierbij. Het gips wordt apart op onze milieustraten ingezameld.


  LET OP:

  Op de milieustraat Kapelle is er geen mogelijkheid om gips af te voeren. Je kunt hiervoor naar de milieustraat Goes of Reimerswaal.  Net als glas is gips oneindig vaak te recyclen. Na inzameling wordt het gips gesorteerd, eventuele vervuiling wordt eruit gehaald en de papier laag wordt verwijderd. Daarna wordt het gips verhit, hierdoor verdwijnen de watermoleculen die het gips bij elkaar houden. Volgens wordt het vermalen, wat overblijft is gipspoeder.

   

  Gipspoeder kan gebruikt worden als grondstof voor nieuwe gipsproducten zoals gipsplaten of gipsblokken en wordt daarnaast vaak gebruikt in gietvloeren. Het voordeel van gerecycled gips is dat het goedkoper is om in te kopen, terwijl er de kwaliteit van gerecycled gips gelijk is aan de kwaliteit van nieuw gips. Hierdoor is gerecycled gips even sterk als nieuw gips.


  Wist je dat…

  De Zeeuwse Reinigingsdienst in 2020 ruim 1,7 miljoen kilo gips heeft ingezameld? (dankzij de medewerking van de burgers) Dit heeft een flinke CO2 besparing opgeleverd.


 9. Grof en klein brandbaar afval / grofvuil

  Grof huishoudelijk afval is afval dat niet in de restcontainer past. Voorbeelden zijn: bankstellen, matrassen, kunststof tuinmeubelen, etc.

  Je kunt brandbaar afval (of grofvuil) aanbieden op de milieustraat. Hier maken we een splitsing tussen grof- en klein brandbaar afval.

  • In de container ‘Grof brandbaar afval’ gaan zaken als: Bankstellen, tapijten, dakleer e.d. groter dan 100 cm
  • In de container ‘ Klein brandbaar afval’ gaat het afval kleiner dan 100 cm. Denk hierbij aan tapijttegels, stukken stucloper, gestoffeerde poefjes e.d.


  Waarom een splitsing tussen grof en klein?

  De grote stukken afval wordt eerst afgevoerd naar de shredder. Het afval wordt hier tot vuistgrote stukken vermaalt voordat het de verbrandingsoven in kan.
  Klein brandbaar afval kan rechtstreeks naar de verbranding.


  Recycling

  Uiteraard is het altijd beter om zoveel mogelijk afval te recyclen. Verbranding is erg kostbaar, slecht voor het milieu en zonde van de nog bruikbare grondstoffen. Haal je meubels daarom zoveel mogelijk uit elkaar zodat je deze gescheiden in kan leveren: Skelet bij het hout, vering bij schroot en metaal etc.


  Grofvuil op laten halen

  In de gemeente Hulst, Kapelle, Noord-Beveland, Sluis, Tholen en Veere rijden we ook een grofvuil route. We halen het afval dan gewoon bij je thuis op. We doen dit op vooraf vastgestelde dagen een het is noodzakelijk om je hier voor aan te melden. Dit kan gewoon door contact op te nemen met onze klantenservice via 0115 478 100. Aanmelden kan tot een dag van te voren (tot 12.00 uur). Voor de grofvuil inzameling in de gemeente Veere dien je contact op te nemen met de gemeente Veere zelf.

  Bij aanmelding geef je aan welk afval je wilt aanbieden. Zet het afval, op de ochtend van inzameling, buiten op de stoep.

  De kosten voor de grofvuil inzameling verschillen per gemeente. Op de milieustraat kun je dit afval kosteloos aanbieden.


  LET OP:

  Wil je matrassen laten ophalen? Geef dit telefonisch door aan onze medewerkers van de klantenservice. Matrassen kunnen alleen gerecycled worden als deze schoon en droog worden aangeleverd. Laat ze daarom binnen staan (wel op de benedenverdieping). Onze chauffeur zal aanbellen om de matrassen op te halen. 

   

 10. Grof tuinafval

  Grof tuinafval is groen tuinafval en plantenmateriaal zoals takken en heggen. Bladeren en klein snoeiafval mogen in de Gft-container.

   

  Groenafval kun je in de speciaal aangelegde groenopslag op de milieustraat lossen. Zakken met groenafval dienen leeggemaakt te worden en vrij te zijn van touwtjes, binddraad en ander afval.

   

  Het groenafval wordt van de milieustraat getransporteerd naar de groencompostering. Op de groencompostering wordt het groenafval gecomposteerd tot compost. Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar en wordt vaak gebruikt in de tuin. Als dank voor het scheiden van je GFT- en groenafval kun je bijna altijd gratis compost ophalen bij de milieustraat.

   

  Als je in gemeente Hulst, Kapelle of Sluis woont dan halen wij op vaste dagen grof tuinafval gewoon thuis op. Dit is echter wel aan voorwaarden gebonden:

  1. Maak een afspraak door te mailen naar info AT zrd DOT nl of door te bellen naar 0115 478 100. Onze medewerkers zullen je vertellen wanneer de eerstvolgende inzameldag gepland staat. Maak uiterlijk één dag voor inzameling een afspraak.
  2. Er mag maximaal 2 kuub grof tuinafval worden aangeboden.
  3. Afval stukken mogen maximaal 1.50 meter groot en maximaal 25 kilo zwaar zijn.
  4. Bind takken zoveel mogelijk aan elkaar.
  5. Woon je in de gemeente Veere, dan kun je een afspraak maken via de gemeente zelf.

   

  Wel bij grof tuinafval

  Niet bij grof tuinafval

  Snoeihout   

  Grond

  Takken

  Graszoden

  Heggen

  Groente- en fruitafval

  Bladeren                              

  Etensresten

  kluiten

 11. Harde kunststoffen

  Harde kunststoffen zijn producten van plastic die niet makkelijk te vouwen of om te knikken zijn. Harde kunststoffen hebben een ander recycle proces dan verpakkingsplastic (PMD – Plastic, metaal en drankenkartons) en worden daarom apart ingezameld.

   

  Aardolie is de grondstof voor de productie van nieuwe kunststoffen. Door de enorme schaarste van deze grondstof is het hergebruiken van kunststoffen steeds belangrijker geworden. Lever harde kunststoffen daarom in bij de milieustraat en geef ze zo een tweede leven.

   

  Op de meeste Zeeuwse milieustraten vind je een aparte container voor harde kunststoffen.


  LET OP:

  Op de milieustraat Kapelle en Noord-Beveland is er geen mogelijkheid om harde kunststoffen af te voeren. Je kunt hiervoor naar de milieustraat Goes, Reimerswaal of Schouwen-Duiveland.


  Al het ingezamelde kunststof gaat, wanneer de container vol is, naar de verwerker. Hier wordt alles voorgesorteerd op type kunststof. Vervolgens wordt het door een machine in hele kleine stukjes versnipperd. Die kleine stukjes worden gewassen, gedroogd en worden alle restjes vervuiling eruit gehaal, zoals bijvoorbeeld stukjes metaal. Wat overblijft zijn schone korreltjes kunststof die dienen als grondstof voor nieuwe kunststof producten.


  Wist je dat…

  De kans groot is dat jouw GFT- Papier- en Restafval container van gerecycled plastic is gemaakt?


 12. Hout

  Houtafval is een van de grootste afvalstromen op de Zeeuwse milieustraten. In 2020 werd er ruim 21,1 miljoen kilo hout naar de Zeeuwse Reinigingsdienst gebracht.

   

  Niet al het hout wordt op dezelfde manier verwerkt. Daarom onderscheiden we hout in A-hout, B-hout en C-hout.

   

  A-hout is onbehandeld, ongeverfd, schoon hout. B-hout is hout met verf en/of lijmresten en C-hout is hout dat chemisch is verduurzaamd (geïmpregneerd hout)

   

  A-hout kan gemakkelijk verwerkt worden, het kan ofwel direct gebruikt worden voor nieuwe doeleinden of het wordt versnipperd en gebruikt voor de productie van pallets of spaanplaat.

  B-hout kan, net als A-hout, vaak ook opnieuw gebruikt worden. Het hout wordt eerst flink gereinigd en ontdaan van bijvoorbeeld lijmresten, schroeven en spijkers. Vervolgend wordt het hout vermalen en samengeperst tot spaanplaat. B-hout dat niet meer gebruikt kan worden gaat naar de verbranding waar het wordt omgezet in biobrandstof.  LET OP:

  C-hout kan niet worden gerecycled en mag dan ook niet in de hout container op de milieustraat. C-hout gooi je bij het sorteerbaar bouw- en sloop afval. C-hout bevat giftige stoffen en wordt op een verantwoorde manier verbrand. 
  Op milieustraat Kapelle is er geen mogelijkheid om C-hout af te voeren. Je kunt hiervoor naar Goes of Reimerswaal.

 13. Kleding en Textiel

  Op alle Zeeuwse milieustraten vind je de Curitas inzamelbakken voor kleding en textiel.

   

  Het is belangrijk dat de kleding/textiel in een gesloten plastic zak wordt ingeleverd. Zo blijft het materiaal schoon en is het gemakkelijker te verwerken. Schoenen bind je aan elkaar vast zodat ze als paar bij elkaar blijven.


  LET OP:

  Alle textiel (kleding, huishoud- en woontextiel) schoon, droog en in afgesloten zak aanbieden!


  Naast kleding die je niet meer draagt mag er ook versleten en beschadigde kleding in de bak. Ook

  gordijnen, knuffels, linnengoed, hand- en theedoeken en accessoires (riemen, sjaals etc.) mogen ingeleverd worden.

   

  Al het materiaal gaat naar een gecertificeerd sorteercentrum. Materiaal dat nog van goede kwaliteit is wordt hergebruikt. Dit wordt bijvoorbeeld verkocht ten behoeve van goede doelen (zoals het Leger des Heils). Is het materiaal niet meer draagbaar of dusdanig beschadigd, dan bepaalt het sorteerbedrijf aan de hand van de staat en het soort materiaal wat de beste recycling bestemming is. Iedere stroom gaat naar een gespecialiseerde verwerker die het materiaal verwerkt in producten als isolatiemateriaal, poetslappen of vulling voor bijvoorbeeld autostoelen. 

  Wel in de textielcontainer

  Niet in de textielcontainer

  Kleding

  Nat textiel

  Hoeden en petten

  Met olie of verf vervuild textiel

  Schoenen (per paar samengebonden)

  Banstelkussens

  Beddengoed

  Matrassen

  Huishoudtextiel (hand- en theedoeken)

  Tapijt / vloerbedekking

  Zwemkleding

  Poetslappen

  Bollen wol

  Vulmateriaal

  Gordijnen en vitrage

  Knipselresten

  Kleding accessoires (o.a. tassen en riemen)

  Matten

  Knuffels

  (rest)afval


  Inzameling Zeeland

  In zeeland zamelde we in 2020 ruim 1,3 miljoen kilo kleding en textiel in. We merken dat veel mensen nog niet weten dat je naast kleding ook andere soorten textiel in kan leveren. Dit enorme aantal kan dan nog eens veel groter worden.


 14. Klein Chemisch Afval (KCA)

  Klein chemisch afval is een verzamelnaam voor alle verschillende soorten gevaarlijk afval die op de KCA lijst van VROM vermeld worden.

   

  Milieustraat

  Op de milieustraat kan dit gevaarlijke afval ingeleverd worden in het KCA depot. 

  Een deel van dit afval kan gerecycled worden, het is daarom belangrijk dat je het KCA gescheiden inlevert, zo kan het op de juiste manier verwerkt worden. Stoffen die niet geschikt zijn voor recycling worden op een veilige manier verbrand zodat ze het milieu niet schaden. 


  LET OP:

  Gooi KCA nooit bij het restafval! Hierdoor worden de afvalinzamelaars en verwerkers blootgesteld aan gevaarlijke stoffen en materialen (injectienaalden). Ook kunnen deze stoffen de lucht, bodem en het grondwater ernstig verontreinigen.


  Wel bij KCA

  Niet bij KCA

  Accu’s, batterijen

  Ammonia, spiritus

  Benzine, motorolie, afgewerkte olie, remolie en oliefilters

  Armatuur van lampen

  Bestrijdingsmiddel

  Balpen, viltstiften

  Etsvloeistof (salpeterzuur, zwavelzuur)

  Bleekwater, ontsmettingsmiddel

  Fotofixeermiddel, foto-ontwikkelaar

  Cd, diskette

  Gootsteenontstopper

  Cosmetica

  Injectienaald

  Foto’s, dia’s

  Kwikschakelaar

  Fotostopbad, negatieven

  Kwikthermometer

  Geverfd hout, verduurzaamd hout

  Lampenolie

  Halogeenlamp

  Medicijnen

  Koperpoets, zilverpoets

  Petroleum

  Nagellak, nagellakremover (aceton)

  Spaarlamp, tl- en ledlamp

  Snel ontkalker

  Verf, lak, beits

  Spuitbus (leeg)

  Verfproducten als terpentine, thinner, afbijtmiddel, verfverdunner, kwastreiniger,

  kwastontharder, wasbenzine

  Lege verfblikken, kwasten met uitgeharde verf, lege flessen van terpentine enz.

  Zoutzuur

  Videoband, cassettebandje

   

  Vlekverwijderaar  Accu’s

  Accu’s zijn apparaten die elektriciteit op kunnen slaan. Ze worden vaak gebruikt in voertuigen en machines.

  Uit accu’s worden verschillende materialen hergebruikt, namelijk: lood, polypropyleen (plasticindustrie) en zwavelzuur.


  Afgewerkte olie

  Afgewerkte olie is olie die vrijkomt bij het verversen van motorolie bij voertuigen en machines.

  Deze olie wordt bij de verwerker gerecycled tot smeervet. Smeervet wordt gebruikt als smeermiddel voor allerlei machines en installaties.  Spaar-, TL- en LED lampen

  Bij de verwerking van deze lampen worden bijna alle materialen gerecycled. Glas wordt opnieuw gebruikt in de glasindustrie. Fluorescentiepoeder (zit in de spaar- en TL-lampen) wordt hergebruikt voor hetzelfde doel.

  Het overgebleven kunststof wordt gebruikt in de kunststofindustrie.


  Gasflessen

  Sinds oktober 2021 accepteren wij ook gasflesen. Deze kunnen apart worden ingeleverd bij het KCA depot.   Verbranding
  Als alle stoffen die opnieuw te gebruiken zijn uit het kca zijn teruggewonnen blijft chemisch restafval over. Het merendeel van dit restafval gaat naar speciale verbrandingsovens. Deze ovens hebben een hogere temperatuur om de schadelijke stoffen te vernietigen en hebben speciale reinigingsinstallaties om schadelijke stoffen te verwijderen uit de gassen die vrijkomen. KCA dat niet kan worden hergebruikt of verbrand wordt veilig opgeslagen.

  Lege verpakkingen
  De lege verpakkingen van het KCA worden bij hun eigen afvalstroom weggegooid. Zo gaan lege plasticflessen (van bijv. terpentine, wasbenzine etc.) bij het PMD (PMD+) en doosjes van medicijnen gaan bij het oud papier en karton.


 15. Kurken

  In Nederland belanden jaarlijks miljoenen kurken op de afvalberg of in de verbrandingsovens. Dat is zonde, want kurk is een mooie grondstof die hergebruikt kan worden.

   

  Vanaf december 2021 kun je kurken daarom op al onze milieustraten aanbieden. Je vindt de kurkencontainer naast de glascontainers. Wel zo makkelijk.  TIP

  Heb je een vaste verzamelplek in huis voor je lege flessen? Zet daar dan een bakje of zakje bij voor de kurken. Zo houd je alles bij elkaar en kun je de kurken meteen meenemen als je de flessen naar de glasbak brengt.


  Alle ingezamelde kurken gaan naar De Eker. Hier worden de kurken gesorteerd op verschillende kwaliteiten, ook worden de plastic stoppers, vervuilde kurken en metalen eruit gefilterd.

  De gesorteerde kurken worden vervolgens vermalen tot kurkgranulaat of kurkpoeder. De Eker beschikt over een maalmachine met verschillende zeven om zodoende gradaties in korrelgrootte te kunnen maken. Verwerkers kunnen vervolgens keuzes maken om met de range van korrelgroottes nieuwe producten te gaan maken.

   

  De Eker doet regelmatig onderzoek naar nieuwe samenstellingen, nieuwe binders of nieuwe toepassingen met marktpartijen (o.a. designers), kennisinstellingen en studenten rondom hergebruik van kurken of kurkmaterialen. Denk hierbij aan een nieuwe gevel- of vloerafwerking, biobased epoxy, cosmetica en biocomposieten.

   

  Zo kunnen kurken op een hoogwaardige manier worden hergebruikt en wordt voorkomen dat ze een éénmalig gebruik hebben gehad. Door nieuwe toepassingen te ontwikkelen kan dezelfde kurk wel 100 jaar of langer mee.

   


 16. Matrassen

  Is je bed toe aan vervanging? Breng je oude matrassen dan naar de milieustraat.

  Sinds begin 2020 worden matrassen apart ingezameld. Onze milieustraten zijn voorzien van speciale containerkarren van Matras Recycling Europe (m.u.v. Kapelle)

   

  Bij het ontleden van oude matrassen komen verschillende materialen vrij. Deze materialen kunnen (vrijwel 100%) opnieuw worden gebruikt.

  Er wordt in het verwerkingsproces onderscheid gemaakt tussen:

  -        Latex, PU- en traagschuim (6 verschillende soorten)

  -        Stalen veren (gebaald of los)

  -        Matrasomtrekken en tussendoeken (7 verschillende materiaalsoorten)


  Wist je dat…

  We in 2020 777.130 kilo aan matrassen hebben ingezameld.

  Dit zijn omgerekend zo’n 45.173 eenpersoons matrassen.


  Het vrijgekomen materiaal wordt geperst in balen en tijdelijk opgeslagen. Dit wordt hergebruikt als grondstof voor o.a. judomatten, dempingsmateriaal, isolatiemateriaal, vulling voor het dashboard in auto's, ondertapijt, enzovoort.

   

  De vrijkomende stalen veren worden geheel gescheiden, waardoor het direct als staal van constante kwaliteit kan worden hergebruikt bij staalproductie.

  Matrasomtrekken kunnen worden hergebruikt, niet voldoende schoon materiaal kan na reiniging voor diverse toepassingen in een aantal industrieën worden gebruikt.


  LET OP:

  Matrassen kunnen alleen gerecycled worden als deze schoon en droog worden aangeleverd! Breng de matrassen na vervanging dus direct naar de milieustraat of sla ze tijdelijk binnen op.


  Wil je matrassen laten ophalen? In de gemeente Hulst, Kapelle, Noord-Beveland, Sluis, Tholen en Veere rijden we, op vooraf vastgestelde dagen, een grofvuil route. Neem hiervoor contact op met onze medewerkers van de klantenservice via telefoonnummer 0115 478 100. Matrassen kunnen alleen gerecycled worden als deze schoon en droog worden aangeleverd. Laat ze daarom binnen staan (wel op de benedenverdieping). Onze chauffeur zal aanbellen om de matrassen op te halen.  17. Overig sorteerbaar afval

  Bij het overig sorteerbaar afval gaat het materiaal waar nog geen aparte afvalstroom voor bestaat. Denk hierbij aan C-hout (geïmpregneerd hout), cellenbetonblokken en hittebestendig glas. Ook samengestelde bouwmaterialen zoals hout met tegels, steen met purschuim, gips met stucwerk e.d. mogen in deze container.

   

  Het ingezamelde afval wordt bij de verwerker machinaal gesorteerd. Hierbij worden alle bruikbare grondstoffen uit het afval gehaald. Met behulp van een magneet worden de metaalresten uit het afval gehaald. Papier- en houtresten worden door middel van luchtdruk en infrarood uit het afval gesorteerd.  Het afval dat overblijft gaat naar de verbrandingsoven of stortplaats.

   

  Omdat deze manier van sorteren erg kostbaar is, is het belangrijk zoveel mogelijk gesorteerd aan te leveren bij de milieustraat.

   

  Wel

  Niet

  Cellen- en gasbetonblokken

  A- en B-hout

  Schoorsteenpuin

  Asbest of asbestgelijkend materiaal

  Glas- en steenwol

  Schoon puin

  Grind

  Gips

  Geïmpregneerd hout

  Dakleer

  Hittebestendig glas

  PVC buizen

  Samengestelde bouwmaterialen         

  Zachtboard

   

 18. Papier / karton

  Oud papier en karton is een zeer waardevolle grondstof. Papier en karton kan wel 7 keer gerecycled worden. Door papier en karton gescheiden in te zamelen verkleinen we de afvalberg en besparen we hout en energie.


  Wist je dat…

  We door 100 kilo oud papier te recyclen wel 3,3 bomen besparen!


  Gemiddeld scheiden we jaarlijks 60 kilo papier en karton per persoon. Helaas belandt er nog zo’n 15 kilo herbruikbaar papier in het restafval. Hier is dus zeker nog wat winst te behalen.

   

  Al het ingezamelde oud papier en karton gaat naar de verwerker waar het gesorteerd, gewassen en in balen geperst wordt. De papier en kartonfabrieken maken hier weer nieuw papier en karton van. Bijvoorbeeld krantenpapier of kartonnen dozen.

   

                

  Papier en karton kan op verschillende manieren worden aangeboden. Het papier en karton kan naar de milieustraat gebracht worden. In sommige gemeenten wordt het papier huis-aan-huis opgehaald door uw inzamelaar of vereniging. In andere gemeenten is er de mogelijkheid om het papier in een verzamelcontainer aan te bieden die op een centrale plaats staat.


  WEL

  NIET

  Kranten en tijdschriften

  Behang en vinyl

  Reclamefolders (zonder plastic verpakking)

  Melk- yoghurt- en sappakken

  Papieren zakken

  Geplastificeerd papier

  (strip)boeken*

  Sanitair papier (toiletpapier, zakdoekjes, keukenrol, luiers e.d.)

  Printjes

  Verontreinigd papier (Gebruikte koffiefilters, diepvriesverpakkingen en pizzadozen met vetvlekken)

  Enveloppen

  Ordners en ringbanden

  cadeaupapier

  Stucloper

  Schrijf- en tekenpapier

  Piepschuim

  Papiersnippers

   

  Eierdozen

   

  Kartonnen dozen

   

  Kartonnen en papier verpakkingen (zoals van waspoeder, hagelslag, rijst e.d.)                      

   


  TIP:

  Wilt je geen ongeadresseerde reclame of folders ontvangen? Je kunt een NEE-JA-sticker of NEE-NEE-sticker ophalen bij de informatiebalie in het gemeentehuis.
 19. Piepschuim

  Piepschuim

   

  EPS, in de volksmond ook wel piepschuim genoemd, wordt veelal gebruikt in de bouwsector als dak- en vloerisolatie, maar ook als bescherming van goederen. Wanneer je een nieuwe tv koopt is deze dus meestal ingepakt met een dikke laag piepschuim. Dat is fijn voor de tv maar minder fijn voor je container. Hoewel piepschuim voor 98% uit lucht bestaat kan het flink wat ruimte innemen in je afvalcontainer.

   

  Omdat goed gescheiden piepschuim voor 100% gerecycled kan worden tot nieuw piepschuim wordt deze stroom sinds 2020 apart ingezameld op onze milieustraten.

   

  Het piepschuim moet droog, schoon en wit worden aangeboden. Vuil, plakband, stickers, lijm- en voedselresten mogen niet mee in de inzamelbak.

   

  Het piepschuim wordt bij de verwerker vermalen tot kleine stukjes (parels). Indien nodig wordt het materiaal nog een keer gezeefd en gefilterd. Het piepschuim is nu klaar om weer verwerkt te worden tot nieuwe producten. Het merendeel van het gerecyclede EPS wordt gebruikt voor woning- en wegenbouw.

 20. Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankkartons (PMD)

  PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankkartons.

  Er mag heel veel bij het PMD maar niet alles. PMD gaat alleen om verpakkingen uit het huishouden. Daarnaast is het belangrijk dat de verpakkingen leeg zijn als u ze in de zak voor PMD stopt.

   

  In de gemeenten Hulst, Kapelle, Sluis en Tholen worden de zakken met PMD huis aan huis opgehaald. Op verschillende plekken vindt u ook openbare verzamelcontainers voor het PMD. 

   

  Ten slotte is het nog mogelijk uw zak met PMD op de milieustraat in de desbetreffende container te deponeren (m.u.v. milieustraat Borsele, Noord-Beveland, Reimerswaal en Terneuzen).

   

  Wat gebeurt er met he ingezamelde PMD?

  PMD is geen afval maar een waardevolle grondstof voor nieuwe producten. Al het ingezamelde PMD wordt naar de verwerker gebracht. Hier wordt het afval eerst gesorteerd. Met speciale sorteerinstallaties wordt het PMD verdeeld in 3 losse stromen:

  • Plasticverpakkingen
  • Metaalverpakkingen
  • Drankenkartons

   

  De drie stromen worden vervolgens apart van elkaar verwerkt in verschillende verwerkingsfabrieken. Al het plastic afval wordt gesorteerd op soort (PE, heldere PET, blauwe PET, groene PET en PP) en daarna versnipperd tot kleine plastic korrels. De korrels dienen nu weer als grondstof voor nieuwe producten zoals tennisballen, fleecetruien, jerrycans, speelgoed etc.

  De metalen verpakkingen worden gereinigd en gesmolten. Hier worden weer nieuwe blikjes van gemaakt.


  Wist je dat…

  Metaal eindeloos gerecycled kan worden? En dat het produceren van nieuw aluminium kost 20 keer meer energie dan het omsmelten van aluminium?  De drankenkartons worden gewassen en de plastic en aluminium laag worden verwijderd. Het karton wordt opnieuw gebruik voor bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen. Het plastic en aluminium gaan mee in hun eigen stroom.

  Wat mag er bij het PMD afval:

  Plastic verpakkingen zoals:

   

  • Plastic tasjes
  • Plastic zakken en folie
  • Kuipjes, bekers en bakje
  • (Knijp-) flessen en flacons en tube
  • Potjes en deksels

   

  Metalen verpakkingen zoals:

   

  • Conservenblikken
  • Frisdrankblikje
  • Afdekfolies (bijvoorbeeld kwark- en yoghurtbekers)
  • Aluminium schaaltje
  • Frisdrank- en bierdoppen

   

  Drankenkartons zoals:

   

  • Frisdrankpakken
  • Yoghurtpakken
  • Melkpakken
  • Kleine drinkpakjes

   


  Tip:

  Als je in de gemeente Hulst, Kapelle, Sluis of Tholen woont kun je PMD-zakken bestellen via de website.

  Een pakketje bestaat uit 12 zakken.

 21. Puin

  Puin is een afvalstroom die bestaat uit met name losse brokstukken steen en beton. Ook dakpannen, schoon grind en porselein en aardewerk mogen in de puincontainer.

   

  Je kunt puin op al onze milieustraten kwijt. Voor grote hoeveelheden kan het soms makkelijker zijn om een container te huren. Dit kan bij verschillende particuliere bedrijven.

   

  Na inzameling wordt het puin gebroken tot kleine stukjes. Het gebroken puin, of puingranulaat, wordt bijvoorbeeld ingezet als funderingsmateriaal in bouwprojecten, bij de aanleg van wegen of bij het ophogen van dijken. Een ander voorbeeld zijn de stortbordessen op de milieustraten. Deze bestaan voor 80% uit schoon puin.

   


  Wist je dat…

  Er in 2020 ruim 37,2 miljoen kilo puin naar de Zeeuwse milieustraten werd gebracht?


   

  Wel bij puin

  Niet bij puin

  Tegels en bestratingsmateriaal          

  Gipsproducten

  Metselpuin

  Dakgrind / vervuild grind

  Beton

  Asbest of asbestgelijkend materiaal      

  Dakpannen

  Schoonsteenpuin

  Schoon grind

  Cellen- en gasbetonblokken

  Porselein en aardewerk

  Fermacellplaten

   


 22. Schone grond

  Bij de aanleg van een vijver of terras komt grond vrij. Deze grond kan, indien deze schoon is, worden ingeleverd op de milieustraat.

   

  Kleine hoeveelheden grond mogen gewoon bij het GFT afval. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de inhoud van een kleine bloempot. Grote hoeveelheden, met een maximum van 1m3 per dag, breng je naar de milieustraat.

   

  De grond dient schoon te zijn van kiezels, metalen, planten/wortels en andere verontreiniging.

  Schone grond kan namelijk direct opnieuw gebruikt worden in o.a. wegfunderingen en geluidswallen.  

   

  De milieustraat beheerder zal voor je gaat lossen eerst controleren of de grond schoon genoeg is.

   

  Wel

  Niet

  Aarde

  Vervuilde grond (bijv. met olie of bestrijdingsmiddelen)

  Grond

  Grind

  Zand

  Hout

  Graszoden                                                           

  Puin  LET OP:

  Op de milieustraat Kapelle is er geen mogelijkheid om schone grond af te voeren. Je kunt hiervoor naar de milieustraten in Goes of Reimerswaal.

 23. Schroot en metalen

  Onder schroot en metalen verstaan we verschillende metaalsoorten zoals staal, RVS, aluminium, koper en lood.

   

  Metaal is een waardevolle grondstof die langzaam maar zeker op begint te raken. Recycling van metaal is daarom ontzettend belangrijk. Je kunt metaal inleveren op de milieustraat of naar een oud ijzerhandelaar brengen.

   

  Helaas verdwijnt er nog te veel metaal in het restafval. Restafval gaat de verbrandingsoven in en daarmee verliezen we dus goede, waardevolle grondstoffen die nog kan worden hergebruikt. Breng grote stukken metaal dus naar de milieustraat (of oud ijzerhandelaar) en gooi metalen verpakkingen, zoals blikjes en aluminium bakjes, bij het PMD(+).

   

  Hoe?

  Metaal kan oneindig vaak gerecycled worden. Het principe is niet heel ingewikkeld. Het metaal wordt gesmolten en in een nieuwe vorm gegoten.

  Een belangrijke vereiste is wel om zoveel mogelijk verontreiniging te verwijderen. Hoe meer ongewenste soorten metaal er in je gesmolten product zit, hoe lager de kwaliteit wordt.

  Als er bij iedere recycle beurt een klein beetje extra vervuiling bij komt, is het metaal op lange termijn niet meer bruikbaar.

   

  Bij de verwerking van schroot en metalen worden de metalen dus eerst op soort van elkaar gescheiden, het vuil wordt er uit gehaald door middel van een afzuigingssysteem, magneten, CAT scans, infrarood, metaalsensoren en kleursortering. Vervolgens wordt het metaal gesmolten zodat deze opnieuw gebruikt kan worden.   Tip

  Je kunt metaal vaak ook bij een oud ijzerhandelaar brengen.

 24. Vlakglas

  Vlakglas is de verzamelnaam voor glassoorten die worden gebruikt in o.a. woningbouw. Denk hierbij aan ramen, kozijnen en deuren. Ook interieurglas, zoals glazen deurtjes, douchewanden, spiegels e.d. vallen onder de noemer vlakglas.

   

  Vlakglas wordt op de milieustraat apart ingezameld. Deze glassoort mag dus niet in de glasbak. De samenstelling van vlakglas is anders dan die van verpakkingsglas. Ook de smeltgraad van deze glassoorten verschillen. Wanneer we dit glas niet goed scheiden verstoord dit het de kwaliteit van nieuwe glasproducten. Goed gescheiden glas kan oneindig vaak gerecycled worden.

   

  Na inzameling wordt het glas bij de verwerker gescheiden in:

  -        Zuiver helder vensterglas (blank floatglas)

  -        Gemengd vlakglas: zuiver vlakglas, zowel gekleurd als voorzien van een soft coating

  -        Tuindersglas (glas afkomstig van kassen)

  -        Spiegelglas met harde coating

  -        Dubbelglas

  -        Gelaagd glas

   

  Grote onzuiverheden worden handmatig uit het glas verwijderd. Grote, krachtige magneten verwijderen al het achtergebleven ijzer. Folies worden verwijderd en keramiek, steen en porselein wordt door middel van een laser opgespoord en uit het glas geschoten met lucht.

   

  Wat overblijft is een mooie schone grondstof waar nieuwe glasproducten van geproduceerd zullen worden.